Terugblik Provada: “Samen bouwen aan Overijssel”

Terugblik Provada: “Samen bouwen aan Overijssel”

Terugblik Provada: “Samen bouwen aan Overijssel”

Overijssel heeft een ijzersterke mix van wonen, werken en mobiliteit. Er is nog ruimte voor groei, met name in de drie verstedelijkingsregio’s: Stedendriehoek, Twente en Zwolle. Dit en meer hebben we laten zien op de Provada, de grootste vastgoedbeurs van Nederland.  Op woensdag 12 juni was de provincie Overijssel hier weer breed bestuurlijk vertegenwoordigd.  

Met bestuurders van de vijf grote steden (Enschede, Hengelo, Almelo, Deventer en Zwolle), een aantal kleinere gemeenten (Hardenberg, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Tubbergen en Zwartewaterland) en de provincie waren wij te gast op de stands van vier verschillende partners; op het volkshuisvestingsplein bij het ministerie van BZK, Plegt-Vos, Aan de Stegge en Dura Vermeer.

BZK versnelling van woningbouw
We begonnen de dag bij BZK waar de versnelling van woningbouw centraal stond en specifiek hierin het belang van een goede samenwerking met alle betrokken partijen zoals we dat in Overijssel doen met de markt, corporaties en overheid in de Woonkeuken, de Brede Bouwcoalitie en met de vier lokale platforms.

In gesprek met Plegt-Vos  en Aan de Stegge
Vervolgens gingen we bij Plegt-Vos in gesprek over innovatie, industriële bouw, optoppen, betaalbaarheid en kwaliteit , met daarbij in het bijzonder aandacht voor “Bouwstroom”: het gestapeld conceptueel bouwen van woningen. Daarnaast  spraken we bij Aan de Stegge over meerlaags bouwen van bedrijfspanden. Ook bespraken we de  kansen die een dergelijke ontwikkeling biedt voor:

  • Intensief ruimtegebruik;
  • De (financiële, markttechnische, bouwtechnische) uitdagingen waar we voor staan. nemen;
  • De rol die de partijen daarbij willen spelen.

Themabijeenkomst ‘Sturen met grondbeleid op gebiedsontwikkeling; lessen uit het Oosten 
We organiseerden naast het programma met onze partners ook een eigen themabijeenkomst ‘Sturen met grondbeleid op gebiedsontwikkeling; lessen uit het Oosten’. Aan de hand van een inspirerende lezing van hoogleraar Erwin van der Krabben zijn we met elkaar in gesprek gegaan: hoe zetten we onze instrumenten beter in? Hoe verbeteren we de grip op gronden en realiseren we versnelling. Hoe verhalen we de publieke kosten? En wat is nodig voor een haalbare businesscase bij gebiedsontwikkeling? De door Erwin van der Krabben gegeven presentatie is hier te downloaden.

Gezamenlijke afsluiting bij DuraVermeer 
De gezamenlijke afsluiting bij DuraVermeer maakte onze dag op de Provada compleet . Dank voor de gastvrijheid van- en goede gesprekken met onze partners!

Samenvatting van de dag in beeld? 
Klik hier voor de beeldverslagen die we hebben gemaakt van deze dag. Zie hieronder een sfeerimpressie van de dag.