Studenten bedenken oplossing watertekort tijdens Create Tomorrow

Studenten bedenken oplossing watertekort tijdens Create Tomorrow

Student Wouter presenteert voor een scherm, op een podium met felle lichten en lichtgevende schermen.

Op 3 mei deed de provincie Overijssel voor de derde keer mee aan de grootste studentendenktank van Europa: Create Tomorrow. De studenten mochten zich buigen over een oplossing voor het gebruik van ‘grijs water’ (licht vervuild afvalwater). Het team dat aan de slag ging met deze vraag, heeft het hele evenement gewonnen! Ze namen €4.000 euro aan prijzengeld mee naar huis.

Wouter van Amelsvoort, student Business Information Technology aan de Universiteit Twente, bedacht samen met mede-studente Maria Tudorache en studenten Amber Sickman en Lisa Poede van InHolland Universiteit de oplossing voor het vraagstuk van de provincie. Een team met verschillende achtergronden en studies. Wouter: “Wij hadden alle vier een heel andere invalshoek. Vooral in vergelijking met andere, meer technisch ingestelde deelnemers. Door onze achtergronden te combineren, hebben we echt een maatschappelijk relevante oplossing kunnen bedenken.”

Verrassend simpel

Ook voor de provincie was het een verrassing wie eruit rolde als winnaar. Het team combineerde een simpele in-house oplossing met een marketingplan vanuit de gemeente. Daarbij hadden ze ideeën voor een voorbeeldproject in het centrum van Enschede, om de gemeente het goede voorbeeld te laten geven aan haar inwoners. Wouter: “Een interessant vraagstuk! Ik wist wel dat er uitdagingen waren rondom watertekorten, maar ik was me totaal niet bewust van hoe groot de problemen in Twente in het bijzonder zijn.”

Voor herhaling vatbaar

Voor het vervolg worden de studenten verbonden aan de gemeente Enschede om te kijken wat hieruit kan ontstaan. De oplossing zou ter inspiratie kunnen zijn, maar wellicht wordt het ook toegepast. Wouter gelooft in een vervolg: “We kunnen flinke stappen maken met deze oplossingen. Denk aan het subsidiëren of verplichten van een grijswatersysteem voor nieuwbouw, zodat die huizen meteen toekomstbestendig worden gemaakt.”

Na afloop van het evenement is overduidelijk waarom de provincie telkens meedoet. Lieke Kiekebosch, de Stadsbeweging: “We vinden het erg belangrijk en waardevol om de thema’s die bij ons spelen, te verbinden met studenten. Zij leveren interessante en creatieve inzichten, soms juist door de verrassende simpliciteit van een gedachtegang.”