Vierde stadsarrangement Deventer: samenwerken aan een vitale en krachtige binnenstad

Vierde stadsarrangement Deventer: samenwerken aan een vitale en krachtige binnenstad

Gedeputeerde Monique van Haaf samen met twee mannen. Tussen hen in twee staande borden met de teksten 'Aantrekkelijk' en 'Ondernemend'

Ondernemers en vastgoedeigenaren in de binnenstad, de provincie Overijssel en de gemeente Deventer hebben samen het vierde stadsarrangement gesloten. Dit zijn afspraken om de binnenstad van Deventer te versterken. Samen wordt bijna 1,1 miljoen euro geïnvesteerd in bijvoorbeeld de openbare ruimte, aanpak van leegstand, verduurzaming en in het versterken van de samenwerking met bewoners.   

Monique van Haaf, gedeputeerde: ”In Deventer werken we gezamenlijk aan een vitale en bruisende binnenstad. Door de goede samenwerking in de binnenstad zijn we in staat nu alweer een vierde stadsarrangement in Deventer af te sluiten”.

Carlo Verhaar, wethouder binnenstad: “Door samen te investeren houden we de binnenstad aantrekkelijk voor iedereen. De Deventer binnenstad is een fijne plek. Je kunt er winkelen, een terras pakken, cultuur snuiven, rondwandelen, maar ook werken en wonen. ”

Goede resultaten

De resultaten van de vorige drie stadsarrangementen zijn goed en smaken naar meer. Peter Brouwer, binnenstadsmanager: “De investeringen vanuit de provinciale stadsarrangementen en de gemeente in de afgelopen jaren in onze binnenstad zijn een belangrijke stimulans voor ondernemers en vastgoedeigenaren om ook te investeren. Met als resultaat een vitale, veerkrachtige binnenstad.”

Vierde arrangement

Doordat het aantal winkels vermindert, gaat Deventer naar een compacter winkelgebied. In het centrum wordt daarom ook meer wonen toegestaan, ook op de begane grond. Het versterken van de belevingswaarde van het Broederenkwartier is ook een speerpunt. Daarnaast zijn er projecten gericht op vernieuwend ondernemen en duurzaamheid. zoals emissieloze bevoorrading. Ook investeert de gemeente in de openbare ruimte, met bijvoorbeeld het verder uitvoeren van het verlichtingsplan.

Samenwerking

In Deventer is er al een goede samenwerking tussen winkeliers, vastgoedeigenaren en de gemeente. De investeringen in het kader van deze BIZ wil de gemeente voortzetten. Daarnaast wil zij ook de samenwerking met inwoners en andere ondernemers zoals bijvoorbeeld de marktkooplui versterken.

Financiën

Het vierde stadsarrangement betekent een investering van bijna 1,1 miljoen euro in de jaren 2021-2022. De bijdragen van de provincie (400.000 euro) en Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (150.000 euro) versterken de investeringen die de gemeenteraad bij de Voorjaarsnota heeft goedgekeurd uit de nieuwe Agenda Binnenstad.

Bron: persbericht gemeente Deventer
Foto: gemeente Deventer