Retailaanpak
Toekomstbestendige retail in centrumgebieden
Met de Overijsselse retailaanpak ondersteunen we toekomstbestendige retail in de centrumgebieden van Overijssel. Met de volgende vijf pijlers gaan provincie Overijssel en Retail Platform Overijssel (RPO) aan de slag.
Tip: Lees onze retailkrant met daarin een samenvatting van de Overijsselse retailaanpak, concrete voorbeelden van een aantal retailinstrumenten en interessante filmpjes (en nog veel meer!).
Pijler 1: Stringenter retailbeleid
Dit betekent minder retailmeters en lokale transformatie van gebieden. Dit moet leiden tot compactere winkelgebieden.
Pijler 2: Centrumgebieden transformeren
Winkelmeters verdwijnen en andere functies worden aan het centrumgebied toegevoegd. Voorbeelden zijn horeca, dienstverlening, leisure, cultuur, wonen, werken, evenementen, markten, ambachten en groenvoorzieningen.
Pijler 3: Toekomstgericht ondernemerschap
Zelfstandig ondernemers vormen een belangrijke pijler onder een vitaal centrum. Het is belangrijk om ondernemerschap te versterken.
Pijler 4: Toepassen van kennis en data
Met de juiste kennis en data kunnen keuzes voor een centrumgebied beter worden onderbouwd.
Pijler 5: Profilering en onderscheidend vermogen
Het eigen karakter van een binnenstad is essentieel. Het juiste profiel trekt de juiste klanten aan en helpt bij het duwtje in de rug van de consument om centrumgebieden te bezoeken.
Kortom, we gaan de centrumgebieden ondersteunen om ze onderscheidend, compact en attractief te maken. Waarbij ruimte is voor experiment, innovatie en transformatie. Het doel? Een centrum creëren waar bezoekers graag komen en ondernemers kunnen floreren.
De Retailaanpak is onderdeel van de Overijsselse Aanpak.
Ik lees graag meer over deze aanpak
Retailcafés
Elk jaar organiseren we een reeks retailcafés. Dit doen we in samenwerking met het Retailplatform Overijssel (RPO). Benieuwd naar wat er in vorige edities is besproken? Bekijk dan onderstaande edities of lees de verslagen.