Met stad en ziel Podcast v1

Met stad en ziel Podcast v1 (uitgeschreven versie)


Kun je de podcasts of vlogs niet beluisteren, omdat je bijvoorbeeld niet goed kunt horen? Hier zijn de podcasts en vlogs per aflevering letterlijk uitgeschreven als transcriptie. Om de teksten zo leesbaar mogelijk te houden, zijn woorden als ‘ehm’ weggelaten.


Met stad en ziel Podcast v1

Gast: Vriezenveen

00:00:00
Speaker 1: Stadsbeweging Overrijssel heeft in de coronacrisis drie crisis arrangementen opgesteld. Wat hebben de centra ermee gedaan en van geleerd? Vandaag zijn we in Vriezenveen.

00:00:13
Speaker 2: Als ik naar de toekomst kijk, denk ik dat het heel belangrijk is dat we blijven samenwerken met de vier verschillende kernen hier. Ik zie dat in deze actie heel goed is samengewerkt en dat is ook richting een gemeente en een provincie is het makkelijk om één aanspreekpunt te hebben, niet dat iedereen voor zichzelf wat gaat doen, wat natuurlijk ook prima een keer kan, maar met deze grootschalige acties, dat we toch dat samen gaan doen en daarin één uithangbord naar buiten toe zijn. Aan het begin van de coronacrisis merkten we dus dat in alle dorpscentra van de gemeente Twenterand de totale economie tot stilstand kwam. Alles moest dicht, gingen in lockdown en dat was het voor die tijd.

00:00:55
Speaker 2: Vanuit de crisis arrangementen vanuit de provincie hebben we een aantal leuke dingen kunnen doen. Één van de leukste en de meest breedgedragen acties was de bonnen actie in de gemeente Twenterand. Da’s een actie waarbij zowel inwoners, winkeliers, ondernemers, supermarkten iedereen bij betrokken is.

00:01:13
Speaker 2: Vanuit de crisis arrangementen zijn nog meerdere zaken ontwikkeld, een aantal acties gedaan, hé, zoals net genoemd. Daarnaast is ook nog een horeca-actie georganiseerd en komt straks in december nog een december actie. We hebben ook ondersteuning geboden aan de winkeliers.

00:01:39
Speaker 2: De rol van de crisis arrangementen is in mijn optiek heel duidelijk een verbindende rol geweest. Het is het startpunt geweest van een aantal activiteiten die zijn opgepakt. Voorheen zag je toch wel dat alle dorpen en kernen iets voor zich deden, en vanuit dit arrangement zag je heel duidelijk die verbindende rol ontstaan. En die samenwerking, dat is een hele grote meerwaarde geweest.

00:01:59
Speaker 3: En wat wij een de lastige periode vonden voor de samenwerking, zeg maar tussen de ondernemers onderling, is dat je ook veel verschillen had. Het ene bedrijf had het juist drukker gekregen en de andere moest sluiten. Dus dat vonden we eigenlijk wel een lastige periode. Ook om, zeg maar als ondernemersvereniging om samen dingen op touw te zetten. Want mensen zaten heel verschillend, ja, eigenlijk ja in deze strijd. Wat wel door de crisis ook wel heel erg is benadrukt dat we elkaar ook wel samen nodig zijn. Nou ja, om de consument te trekken naar ons dorp en om de detailhandel levendig te houden. Dus dat gevoel van we moeten samen aan de bak, dat heeft het wel heel erg weer versterkt. Dus dat is weer het mooie.

00:02:40
Speaker 4: Ja, ik denk dat voor ons het belangrijkste wat we mee moeten nemen vanuit de crisis is dat we wel heel erg duidelijk geleerd hebben dat we het samen moeten doen en samen die klant hier houden en binnen in Vriezenveen.