Met stad en ziel Podcast v1

Met stad en ziel Podcast v1 (uitgeschreven versie)


Kun je de podcasts of vlogs niet beluisteren, omdat je bijvoorbeeld niet goed kunt horen? Hier zijn de podcasts en vlogs per aflevering letterlijk uitgeschreven als transcriptie. Om de teksten zo leesbaar mogelijk te houden, zijn woorden als ‘ehm’ weggelaten.


Met stad en ziel Podcast v1

Gast: Olst-Wijhe

00:00:00
Speaker 1: Stadsbeweging Overijssel heeft in de coronacrisis drie crisis arrangementen opgesteld. Wat hebben de centra ermee gedaan en van geleerd? Vandaag zijn we in Olst.

00:00:10
Speaker 2: We zijn hier in de gemeente Olst-Wijhe en we staan hier in het mooie centrum van Olst. In het begin van de coronacrisis toen stond eigenlijk de wereld ineens stil, en toen moesten we heel snel schakelen. Gelukkig hebben we goede contacten met de ondernemers en ook met de provincie, dus die lijntjes die werden snel gelegd.

00:00:25
Speaker 2: Olst-Wijhe hebben in totaal drie crisis arrangementen gekregen van de provincie of samen mee opgetrokken. En dat was erg gemakkelijk, maar ook goed besteed geld, want dat kan je heel snel actiegerichte activiteiten ondernemen. We hebben bijvoorbeeld de centra kunnen op fraaien, verfraaien met bloembakken met verlichting, zodat we voor mensen proberen te verleiden om hier langer te blijven en uiteindelijk natuurlijk meer te besteden.

00:00:56
Speaker 3: Vanuit de crisis arrangementen hebben we zowel vanuit Olst en Wijhe als ondernemers laten zien wat we eigenlijk de bewoners te bieden hebben. We hebben acties gestart, zoals bijvoorbeeld de 100 kerstpakketten vol liefde actie of de kappers actie.

00:01:14
Speaker 2: Naast dat die crisis arrangementen verfraaiing en verlichting hebben gebracht, was het ook een soort bindmiddel. Kijk, niemand heeft om deze crisis gevraagd, maar d’r zijn ook wel mooie dingen ontstaan, want in de samenwerking in de verbinding tussen de verschillende partijen hebben we echt mooie stappen gemaakt en op die weg wil ik graag verder.

00:01:35
Speaker 3: Door de samenwerking met de gemeente en de provincie zagen we dat we eigenlijk heel snel goed konden schakelen. We konden vanuit de wijde ondernemingsvereniging heel snel eigenlijk vertellen aan de gemeente wat we zouden willen in mooie, online vergaderingen. En de gemeente vertelde dat heel goed, direct door naar de provincie.

00:01:56
Speaker 3: Als ik naar de toekomst kijk, dan hoop ik eigenlijk dat we de samenwerking zoals we hem nu hebben gestart door de crisis, dat hij ook zo verder zo goed gaat verlopen, want dat is echt krachtig binnen de gemeente.

00:02:12
Speaker 2: Wat we van deze situatie geleerd hebben, is dat je het, als je het samen doet, echt meters kunt maken. Je kunt snelheid maken en je kunt elkaar goed vinden, en daarmee kun je elkaar goed helpen.