Op een andere manier naar een centrum kijken

Op een andere manier naar een centrum kijken

Je ziet een vrouw een presentatie geven voor een scherm. In een zaal met stoelen en tafels.

Hoe creëer je binding met je eigen inwoners? Waarom is dat belangrijk, en hoe doe je dat op een creatieve manier? Tijdens een centrummanagersbijeenkomst op 21 september in Borne daagde Gooitske Zijlstra centrummanagers uit om met een andere bril naar hun eigen centrum te gaan kijken.

De theorie achter placemaking

Gooitske is placemaker en nam de centrummanagers mee door de theorie. Placemaking is gericht op het verbeteren van de openbare ruimte. Gooitske vertelde hoe je plekken kunt maken die verbinden met het verhaal en de rijkdom in je centrum. Met placemaking maak je zo fijne plekken in de openbare ruimte, waar mensen zich thuis voelen. Ter inspiratie haalde ze voorbeelden aan als Jane Jacobs en The City at Eye Level.

Ze vertelde bijvoorbeeld over een project waarbij ze naar mobiliteitsvraagstukken kijkt met kinderen, ‘op ooghoogte van kinderen’. Door vanuit het perspectief van kinderen naar zo’n vraagstuk te kijken, kun je tot mooie, goede en creatieve oplossingen komen.

Maak gebruik van mensen in je centrum

Tijdens de bijeenkomst waren er ook een postbode, directeur van de bibliotheek en een aantal ondernemers aanwezig. De boodschap: je inwoners hebben vaak heel veel kennis, waarvan je je meestal niet eens bewust bent dat ze die hebben. Een postbode komt bijvoorbeeld door het hele centrum. Door gebruik te maken van het perspectief van je inwoners, zie en leer je veel en kun je op een andere manier naar je eigen centrum kijken. En ze zijn natuurlijk ook een fantastische ambassadeur.

Placegame

Als afsluiter deden de aanwezigen een verkorte versie van een placegame. Zo konden ze de geleerde theorie meteen in de praktijk brengen. Met behulp van een vragenlijst werden verschillende plekken in het centrum geanalyseerd: in gevoel van veiligheid, maar ook eigenheid of aantrekkelijkheid. Zo kijk je veel breder naar een plek.

Na afloop van de bijeenkomst heeft Gooitske de gebruikte tools opgestuurd naar alle centrummanagers. Deze worden vanuit The City at Eyelevel gratis aangeboden, om deze manier van werken met ruimte te stimuleren.

Podcast

Meer weten? In een eerdere aflevering van onze podcastreeks ‘Met Stad en Ziel’ was Gooitske Zijlstra te gast. Hierin vertelt ze meer over de rol van placemaking in haar werk. Luister de aflevering hier!