Klimaatadaptief ontwerpen, hoe doe je dat?

Klimaatadaptief ontwerpen, hoe doe je dat?

Je ziet een groep mensen in een centrum lopen, een man wijst met zijn hand ergens naar.

Klimaatadaptatie is een grote en noodzakelijke opgave. Dat het ook veel moois kan opleveren, zagen de centrummanagers met eigen ogen tijdens de centrummanagersbijeenkomst op 1 november. Ze zagen het letterlijk: de Grote Straat in Nijverdal is de afgelopen jaren volledig op de schop gegaan, met klimaatadaptieve maatregelen als belangrijk onderdeel.

Ontwerp passend bij DNA

OKRA landschapsarchitecten is ontwerper van de Grote Straat. Directeur Wim Voogt nam de centrummanagers mee door het proces en ontwerp van de straat. Voor OKRA is een ontwerp pas een succes als het langdurig een toegevoegde waarde heeft voor het publiek. Naast de klimaatadaptieve maatregelen, past de invulling van de straat ook mooi bij het DNA van Nijverdal, wat aan de Sallandse Heuvelrug ligt. Zo zie je bijvoorbeeld de stenen van de stuwwal en de hei terug in het ontwerp.

Positieve effecten

Wim gaf als voorbeeld nog andere projecten waar zij aan hebben gewerkt. Overal blijkt: het toevoegen van klimaatadaptieve en sociale aspecten in het traject én ontwerp zorgen ervoor dat mensen langer op een plek willen verblijven. Dit heeft vaak weer een positieve uitwerking op andere vlakken. Als voorbeeld gaf hij de Singel in Utrecht, waar de wandeling langs het water een plek is geworden waar alle soorten Utrechtenaars elkaar tegen komen.

Samen werken aan de opgave

Mooi in het proces is dat Nijverdal deze opgave van klimaatadaptatie vol omarmt en in samenhang aanvliegt. In zowel het ontwerp als het hele proces wordt de samenwerking gezocht, bijvoorbeeld met ondernemers in het centrum en de centrummanager. Na deze middag konden de centrummanagers vol inspiratie terugkeren naar hun eigen centrum.