Innovatiehuis Toekomstbestendig bouwen

Innovatiehuis Toekomstbestendig Bouwen inspireert!

In het Innovatiehuis in Enschede brengen de provincie Overijssel, woningcorporatie Domijn en gemeente Enschede de beste voorbeelden op het gebied van toekomstbestendig bouwen en renoveren bij elkaar. Een inspirerende omgeving dus, met als doel het interactief delen van kennis met iedereen die met bouw te maken heeft. Met leden van actieprogramma Toekomstbestendig bouwen is een leidraad opgesteld voor de mate waarin duurzaamheid qua ambities scoren binnen projecten.

Door de samenwerking in de volle breedte op te zoeken met de bouwsector kunnen we sneller stappen zetten binnen de woondeals en de Nationale Prestatieafspraken. Met het Innovatiehuis Toekomstbestendig Bouwen is er een plek waar we met onze bouwers, de corporaties, de kennisinstituten en de overheid, dus zowel opdrachtgevers als –nemers, in gesprek kunnen gaan om samen tot nog meer én verbeterde concepten te komen voor een duurzame leefomgeving.

Interactief kennisdelen
Op de bovenverdieping zijn in vier kamers voorbeelden te zien van innovatieve, duurzame bouwoplossingen, voor 95% in Overijssel. Hierbij gaat het om projecten voor zowel renovatie als nieuwbouw. Ook kunnen bezoekers kennismaken met diverse materialen die bijdragen aan duurzaam bouwen. De woning is gestart met een 30-tal voorbeelden, maar is flexibel ingericht. Ook toekomstige projecten kunnen met enige regelmaat worden toegevoegd. Hiermee blijft het aanbod actueel en inspirerend.

Verduurzamingsopgave
De woning zelf is, in het kader van het internationale verduurzamingsproject INDU-ZERO, in 2021 voorzien van een bijzonder duurzame schil en meerdere innovatieve oplossingen en diende al drie jaar als showcase voor verduurzaming. Gedeputeerde Liesbeth Grijsen: “Een ideale plek dus, om professionals samen te brengen en kennis te delen over de mogelijkheden van toekomstbestendig bouwen. In Overijssel gaan we tot 2030 42.300 nieuwe woningen realiseren. Innovatieve en duurzame oplossingen gaan ons daarbij helpen.”

Aanmelden
Geïnteresseerden uit het netwerk van De Woonkeuken zijn van harte welkom voor een rondleiding in het Innovatiehuis op donderdag 2 mei (10.30 en 13.00 uur), dinsdag 4 juni (13.00 en 14.30) of vrijdag 28 juni (10.30 en 13.00 uur). Aanmelden kan via deze link. Voor verdere vragen over het Innovatiehuis kun je contact opnemen met Carmen Oude Wesselink carmen@versnellingnl.nl