De Stadsbeweging biedt opkrabbelende binnensteden perspectief met vierde ronde crisisarrangementen

De Stadsbeweging biedt opkrabbelende binnensteden perspectief met vierde ronde crisisarrangementen

Winkelstraat met winkelde mensen

De coronacrisis mag dan in rustiger vaarwater belanden, voor stads- en dorpscentra is het leed nog niet geleden. Winkeliers en horeca-uitbaters moeten keihard werken om de verliezen van voorbije jaren goed te maken. De Stadsbeweging geeft hen een extra duwtje.

Maar liefst 250.000 euro heeft de Stadsbeweging klaarstaan voor hulp aan de 25 Overijsselse gemeenten – omgerekend dus 10.000 euro per gemeente. Het geld is bedoeld voor zogenoemde crisisarrangementen. Groepen winkeliers en horeca-exploitanten kunnen de steun bijvoorbeeld gebruiken om hun straat extra te promoten, om advies over ondernemerschap te krijgen, of om ervaring op te doen met verkoop via internet.  

Ondernemers hebben perspectief nodig

Met de nieuwe, vierde ronde crisisarrangementen laat de provincie zien dat ze binnenstadondernemers blijft steunen, ook nu de coronacrisis over haar hoogtepunt heen lijkt. Want, zo zegt gedeputeerde Monique van Haaf: ‘Ondernemers zitten er mentaal doorheen. We willen ze de energie geven om weer dingen op touw te zetten. We bieden perspectief.’ 

En dat is nodig, want stads- en dorpscentra, die zichzelf toch al opnieuw moesten uitvinden omdat consumenten steeds meer online kopen, hebben dankzij corona ook te maken met geldzorgen en personeelsgebrek. Hun veerkracht wordt behoorlijk op de proef gesteld. Onderzoek toont aan dat de provinciale crisisarrangementen meer dan welkom zijn. Zelfs met kleinere bedragen voelen lokale ondernemers zich geholpen, en vooral ook: gezien. 

Samenwerken aan een vitale binnenstad

Bij crisisarrangementen gaat het overigens niet om steun aan individuele ondernemers, maar om acties waarin winkeliers of horecaondernemers samen optrekken, soms ook met vastgoedeigenaren. De Stadsbeweging is er namelijk van overtuigd dat stads- en dorpscentra aantrekkelijker worden als ondernemers het gezamenlijk belang – een vitale binnenstad – voorop stellen. De eerste drie crisisarrangementen lieten inderdaad een enorme versnelling zien van samenwerking tussen lokale ondernemers. 

De Overijsselse aanpak werkt, ook in crisistijd

De Stadsbeweging is een programma van de provincie Overijssel. Met een pakket aan instrumenten, waaronder stads- en centrumarrangementen, ondersteunt de Stadsbeweging bij diverse ontwikkelingen die bijdragen aan meer beleving in de kernen. Het programma maakt onderdeel uit van de Overijsselse aanpak die zich kenmerkt door te dóen en door flexibiliteit. Samen met partners werkt de provincie aan grote en complexe stedelijke gebiedsontwikkelingen zoals de spoorzones, zorgt ze voor een versnelling in de woningbouw en ijvert ze voor vitale stads – en dorpscentra. De provincie bouwt netwerken, faciliteert met kennis en expertise en co-financiert.  

Sinds de uitbraak van de coronacrisis heeft de provincie, dankzij de flexibiliteit in het programma, razendsnel een aantal rondes crisisarrangementen in het leven geroepen. Met deze vierde ronde heeft de Stadsbeweging in totaal ruim 1,8 miljoen euro geïnvesteerd. 

Arrangement aanvragen? Zo doe je dat!

Gemeenten kunnen een crisisarrangement uit de vierde ronde aanvragen via dit formulier. De Stadsbeweging neemt per gemeente één aanvraag in behandeling – die betrekking heeft op de hoofdkern, maar ook effect kan hebben op de kleinere kernen.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Lieke Kiekebosch van de Stadsbeweging.